Binnen de stadsmuur van Punda

Op 23 augustus werd er door onze Stichting, in samenwerking met de Faculteit der Technische Wetenschappen van de Universiteit van de Nederlandse Antillen, een lezing georganiseerd met als onderwerp "Binnen de stadsmuur, Punda in de 19de eeuw".

Spreekster was ons bestuurslid Els Langenfeld, die in 2009 cum laude afstudeerde aan de Technische Faculteit van de UNA. Zij heeft samen met haar echtgenoot Henk drie boeken geschreven over de historie en restauratie van een monument: “Belvedère in oude glorie hersteld”, “Groot Davelaar en den plantagie Welgelegen” en “Tussen dood en recht, van begraafplaats tot Openbaar Ministerie”. Daarnaast is zij de auteur van “The past, a present for our Future” over landhuis Rooi Catootje en de daarin gevestigde Mongui Maduro bibliotheek, en “Verhalen uit het Verleden.” Sinds oktober 2003 schrijft zij historische verhalen in het Antilliaans Dagblad; meer dan 200 artikelen zijn sindsdien in die krant verschenen.zaal UNA

Voor een volle zaal met belangstellenden besteedde zij niet alleen aandacht aan de bouw-kundige ontwikkeling van Punda, maar ook de bevolkingssamenstelling en het dagelijks leven in de 19e eeuw binnen de toenmalige stadsmuur kwamen aan de orde. Dit alles werd ruim voorzien van beeldmateriaal en gelardeerd met grappige of interessante anekdotes over gebeurtenissen in het 19e eeuwse Punda.

Naast het schrijven van boeken zet Els zich ook in voor het inventariseren en digitaliseren van historische informatie. Bij het Nationaal Archief liggen reeds de volgende overzichtslijsten ter inzage: De plantages met hun aliassen; alle slaveneigenaren tussen 1839 en 1863 en de uitbetalingen aan de slaveneigenaren bij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 en een overzicht van gestrafte slaven 1857-1863.  
Daarnaast heeft zij een overzicht samengesteld van: de bevolkingsstaten van 1838 tot 1883 en een overzicht van alle koopaktes van plantages en tuinen tussen 1780 en 1885 met hun eigenaren.

Dankzij een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft Els een beperkt aantal boeken getiteld: “De Curaçaose bevolking in cijfers 1838 tot 1883” kunnen laten drukken. Hierin zijn van elke stadswijk (14 in totaal) en alle buitendivisies de bevolkingsstaten opgenomen. Op deze staten is de bevolking verdeeld in ‘geboren in de kolonie’, ‘geboren in Nederland’, ‘geboren elders’ en slaven. Maar ook verdeeld per geslacht en religie, aantal huizen in de wijk, veestapel, etc. Dit boek is van onschatbare waarde voor historici die onderzoek doen naar de samenstelling van de Curaçaose bevolking.

Els heeft voor eigen rekening een beperkt aantal boeken laten drukken getiteld “Plantages, tuinen en ‘kanoekjes’ met hun eigenaren, 1780 tot 1885”. Hierin zijn de gegevens opgenomen over de verkoop van plantages, tuinen en stukken grond, met de aktenummers waaronder de transportaktes in de archieven terug te vinden zijn. Dit boek maakt het voor onderzoekers een stuk gemakkelijker om de historie van een plantage, tuin of stuk grond te achterhalen.

Aan het einde van de avond werden aan de UNA bibliotheek, het Nationaal Archief, de Openbare Bibliotheek en de Mongui Maduro bibliotheek van elk boek twee exemplaren overhandigd. Na afloop was er zoals gebruikelijk gelegenheid om onder het genot van een drankje op de patio na te praten over deze bijzonder interessante lezing.

boeken