panorama

Kaarten van Curaçao uit het Nationaal Archief in Nederland

Op 19 april werd er door het Bestuur een lezing georganiseerd in het auditorium van het Nationaal Archief op Scharloo. Spreker was de heer Gijs Boink die aan de hand van veel afbeeldingen vertelde over de kaarten van Curaçao in het Nationaal Archief van Nederland. 
Gijs-Boink
De heer Boink is senior medewerker collectiebeheer van het Nationaal Archief in Den Haag, Nederland. Daarnaast is hij gespecialiseerd in historisch archiefonderzoek, paleografie en in historische cartografie. Sedert 2011 is hij redactiemedewerker bij het tijdschrift Caert Thresoor. Momenteel verblijft hij op Curaçao in verband met de HBO opleiding aan de Archiefschool.


De spreker vertelde over het rijke bezit van kaarten in hun Archief en over de publicatie van een negental atlassen met belangrijke kaarten uit hun collectie; zeven van de VOC en twee van de WIC. Voor Curaçao zijn daarbij de twee atlassen van de WIC van belang: De Grote Atlas van de West-Indische Compagnie, deel I over de Oude WIC (1621-1674) en Idem, deel II over de tweede WIC (1674-1791). Aan de orde kwamen vragen als: Wat was de aanleiding om een kaart te gaan tekenen, door wie werd die kaart getekend en door wie werden de kaarten gedrukt en uitgegeven?
Gijs Boink wist aan de hand van de oude kaarten veel over ons eiland te vertellen en wees de aanwezigen op de vele details die op de kaarten staan, of gegevens die er juist niet op staan.

Atlas-WIC-2

Het Nationaal Archief in Den Haag en de drukkerij Asia Maior hebben beiden een exemplaar van de Grote Atlas van de West-Indische Compagnie aan het Nationaal Archief van Curaçao geschonken, zodat afbeeldingen van de kaarten nu ook op ons eiland bezichtigd kunnen worden.

Om vanuit huis naar kaarten van Curaçao te kijken is de onderzoeksgids op de website van het Nationaal Archief Nederland een goed startpunt:
http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/kaarten-en-tekeningen
Vandaar uit kan men doorklikken naar de verschillende collecties, bijvoorbeeld de collectie Leupe of die van het Ministerie van Koloniën.

Na afloop was er gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten op de galerij.