panorama

Lezing door Jeannette van Ditzhuijzen


Op woensdag 7 juni 2017 besprak Jeannette van Ditzhuijzen op uitnodiging van de Vrienden van het Archief haar nieuwste boek De Willemstad – Het dagelijks leven in negentiende-eeuws Punda in een tot de laatste plaats gevuld auditorium van het Nationale Archief.

2017 De WillemstadNa een kort welkomstwoord door bestuurslid Josette Vos, waarin zij onder andere eraan herinnerde dat het op twee dagen na vier jaar geleden is dat Els Langenfeld overleed, begon Jeannette haar lezing met uit te leggen hoe zij in de digitale bestanden van Els de aanzet voor dit boek tegen was gekomen.

Terwijl Els de transportaktes, veel berichten uit de Curaçaosche Courant, belastinglijsten en onder andere ook testamenten al had bijeengebracht, kon coauteur Van Ditzhuijzen ter aanvulling steunen op haar persoonlijk onderzoek naar de ziekenverzorging en de artsen uit de negentiende eeuw en verdere berichten uit de Curaçaosche Courant. Hierdoor konden ook gegevens over toneel- en muziekuitvoeringen, sociëteiten, informatie over particuliere scholen en ook hotels en meer interessante historische feiten over het dagelijkse wel en wee van de bewoners worden toegevoegd. Aan de hand van foto's  maakte de spreekster onder andere duidelijk dat zij zich beperkt had tot het oorspronkelijke centrum zoals dat tot 1860 binnen de stadsmuren bestond en konden de aanwezigen zien hoe "reizende" fotografen, kunstenaars en bij voorbeeld "tandmeesters" in de krant bekend maakten dat zij tijdelijk hun diensten aanboden. Smakelijke details over de verkoop van schildpadsoep, vuurwerkrampen, bundels brandhout bij bakkerijen en citaten uit eigentijdse literatuur zorgden ervoor, dat de aanwezigen na afloop gretig gebruik maakten van de mogelijkheid om het boek zelf aan te schaffen.Maar niet voordat bestuurslid Helma Maduro-Molhuijsen Jeannette hartelijk had bedankt voor de interessante lezing en namens het bestuur een prachtig cadeau had aangeboden.  

Al met al weer een zeer geslaagde activiteit voor leden en introducés van de Vrienden.